09 oct. 2019


Institut Manuel de Cabanyes, 50 anys del primer institut públic de Vilanova i la Geltrú


El conseller d’Ensenyament de la Generalitat i l’alcaldessa de la ciutat van participar ahir en l’acte de celebració

 

L’Institut Manel de Cabanyes ha celebrat aquest diumenge 6 d’octubre el seu 50è aniversari. Aquest centre educatiu va obrir les seves portes el 6 d’octubre de l’any 1969 en una Vilanova i la Geltrú on no hi havia cap centre educatiu públic de Batxillerat. L’institut va ser la resposta a la reclamació continuada de la ciutat i la comarca per la construcció d’aquest equipament en el context històric dels darrers anys del franquisme.

Per celebrar l’efemèride ahir diumenge va ser a Vilanova i la Geltrú el conseller d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Josep Bargalló, qui va visitar de la mà del director del centre, Oriol Jorquera i, juntament amb l’alcaldessa de la ciutat, Olga Arnau; la regidora d’Educació i Ocupació, Mercè Mateo i el regidor d’Infància i Joventut, Adrià Guevara les instal·lacions i una exposició fotogràfica i documental que commemora els 50 anys d’existència del primer institut de VNG.

La commemoració va reunir al gimnàs del centre, representants de la comunitat educativa actual i de generacions anteriors, amb un reconeixement especial a la figura de Francesc-Xavier Puig Rovira que, essent regidor d’Educació de l’Ajuntament entre els anys 1960 i 1966, va tenir un paper destacat en l’impuls municipal per a la construcció de l’institut.

L’acaldessa de la VNG va recordar que el Cabanyes va ser el primer institut de la ciutat i “ha estat model i referència, marcant la línia pedagògica en molts aspectes, per als centres que han vingut després i que han completat la nostra oferta educativa”. Per la seva banda, el conseller Josep Bargalló va afirmar que el Cabanyes “és un referent del sistema educatiu del país”.

L’aniversari d’ahir va comptar també amb l’assistència dels regidors Julio Ruiz i Emilio José Montero, del Grup Municipal del PSC; de la directora general de Centres Concertats i Centres Privats, Pilar Contreras i de la cap de l’Àrea per a la Coordinació i la Planificació Escolar, Judit Barbacil.

La celebració, iniciada ahir, continuarà durant la Fira de Novembre amb l’objectiu d’esdevenir punt de trobada dels exalumnes de l’institut. El centre ocuparà un espai a la carpa d’activitat i oci del Parc de Baix-a-Mar amb la idea de fer un ‘photocall’ i un ‘videocall’ divendres 8 de novembre de les 17 a les 21 h i alhora que els exalumnes puguin expressar el que ha representat el centre per a ells. Així mateix també tindran presència al mercat juvenil de l’espai de Baix-a-Mar.