05 nov. 2019


El Saló del Carnaval torna per la Fira de Novembre


S’hi presentarà un llibre recull de les 5 edicions, i es podrà gaudir d’exposicions i les xerrades de Vicenç Villatoro i Josefina Roma

 

El Saló del Carnaval torna per la Fira de Novembre. Els dies 8, 9 i 10 la plaça de la Vila acollirà la 5a edició d’aquesta cita que engloba xerrades, exposicions, i enguany també la presentació d’un llibre que recull les ponències i tots els textos i fotografies de les exposicions que s’han fet al Saló des de la primera edició.

El llibre reflexiona sobre el sentit del Carnaval, la història del Carnaval de Vilanova comparada amb Catalunya i el món, o els 30 anys d’història de la FAC. Així, recorda com l’any 2015 es va convidar al Saló els carnavals d’Altsasu, Reus, Vinarós i Torelló. El 2016 van ser els de Laza, Solsona i Sitges. L’any 2017 vam poder conèixer les festes de l’ós de Prats de Molló, Arles de Tec i Sant Llorenç de Cerdans, i es va parlar també dels més de 250 anys d’història del Carnaval de Vilanova i la Geltrú. I l’any passat el Saló va repassar els 30 anys d’història de la FAC. Aquest 2019 els protagonistes són els gegants.

Així, una de les exposicions del Saló del Carnaval 2019 està dedicada als Gegants de la Cuyna Vella, amb el títol “Cuinant un Carnaval d’alçada”. A la plaça de la Vila hi haurà exposats els gegants i diverses peces relacionades amb aquest món. La més valuosa que s’hi podrà trobar són els braços originals dels Gegants de la Cuyna Vella, que daten de finals del segle XIX. A més, la mostra fa un repàs de la majoria de gegants que existeixen o han existit a Vilanova i la Geltrú.

L’altra exposició del Saló del Carnaval mostrarà l’època d’or del Carnaval de Reus, amb el títol “Semblar Déu i tot lo món. Els carnavals reusencs 1859-1939”. Es podrà visitar al vestíbul de l’edifici annex de l’Ajuntament, on s’exposaran diverses disfresses del Carnaval de Reus.

El Saló, que s’inaugurarà divendres 8 a les 10 del matí, amb la Regidora de Cultura Adelaida Moya, també inclou dues xerrades sota el títol “Vigència de la festa del carnaval en la societat actual”. Seran dissabte 8 a partir de les 10.30 h al Foment Vilanoví. La primera anirà a càrrec de Josefina Roma, llicenciada en Història i Doctora en Antropologia per la Universitat de Barcelona, estudiosa de la Cultura Popular, l’Etnomusicologia, la Festa, el Patrimoni Material i Immaterial,  les narracions sobre fades i bruixeria, i l’espoli del patrimoni.

A les 12.30 h serà el torn de Vicenç Villatoro, escriptor i periodista, que ha estat director general de Promoció Cultural de la Generalitat, director de l’Institut Ramon Llull, diputat al Parlament de Catalunya i director del CCCB Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

A les 17 h es farà el debat i les conclusions, i es presentarà el llibre “5 anys del Saló de Carnaval”, que es pot comprar a l’estand durant els tres dies de Fira al preu de 5 euros.

El Saló del Carnaval va néixer com un punt de trobada emmarcat en un temps que els vilanovins comencen a pensar en el Carnaval, uns tres mesos abans d’aquesta festa per la qual Vilanova i la Geltrú és coneguda arreu. La Fira de Novembre és, segons els organitzadors, el marc idoni per començar a reflexionar i fer bullir l’olla sobre el Carnaval. La Fira s’ha convertit, doncs, en un bon aparador per donar a conèixer el Carnaval vilanoví i els carnavals d’arreu, que hi presenten la seva festa, intercanvien experiències i coneixements, i gaudeixen any rere any d’aquest excepcional punt de trobada.