12 nov. 2021


30 anys de Fira de Novembre


Un certamen consolidat que es reinventa amb el pas del temps

Tot i que la Fira de Vilanova es remunta a l’Edat Mitjana amb l’autorització de Pere El Cerimoniós de poder celebrar una fira de quinze dies de durada a la nostra ciutat, la Fira de Novembre tal i com la coneixem a dia d’avui va recuperar-se el 1991. Enguany, celebrem els 30 anys de la Fira de Novembre i ho volem celebrar recordant aquesta efemèride amb un estand institucional a la Plaça de les Neus anomenat Espai 30. Són 30 anys amb 31 edicions de la Fira de Novembre. En aquest espai de la Plaça de les Neus hi trobareu els 31 cartells de la Fira de i tot un seguit de fotografies i elements diversos per recordar aquests 30 anys.

De ben segur que a l’inici de la recuperació d’aquesta fira no va ser gens fàcil i els responsables d’aleshores se la van jugar volent realitzar un certamen com aquest. Vilanova i la Geltrú, com a capital de comarca, necessitava dur a terme una fira multisectorial com aquesta i les empreses de la nostra ciutat van abocar-s’hi de ple. Esdeveniments com aquests ens ajuden a posar al mapa i a generar activitat econòmica. Al voltant de la fira es creen sinergies entre empreses, es donen a conèixer establiments i s’aprofita per promoure productes amb ofertes i descomptes. La fira ens convida a sortir al carrer, a viure-la i a copsar l’ambient que es respira.

Des del 1991 ha plogut molt i la Fira s’ha anat reformulant per adequar-se al pas del temps. Un esdeveniment com aquest no perdura tants anys si no hi ha un seguit de canvis i reformes que l’adaptin a les noves necessitats. Si la Fira va canviant és que és viva -i que per molts anys sigui així!-. Si fem una retrospectiva d’aquest 30 anys podem anar recordant com la Fira ha anat canviant, sobretot pel que fa a les ubicacions. Un dels grans canvis el vam tenir amb l’aposta per allargar la Fira fins al monument de Francesc Macià. Va ser una aposta arriscada però necessària per promoure el creixement del certamen i apropar-lo al barri de Mar.

Avui també ens pertoca promoure una reformulació de la Fira amb un replantejament en el seu conjunt i una visió estratègica a mitjà i llarg termini. És per això que aquest govern ja portava en el seu pla de mandat la implementació d’un nou model de Fira de Novembre. La pandèmia ens ha impossibilitat de desenvolupar-lo fins a dia d’avui però, amb les últimes edicions d’aquest certamen ja es pot entreveure aquest nou model. Primer de tot, s’aposta perquè els carrers comercials formin part del circuit de la Fira i es promouen campanyes sectorials i activitats de dinamització durant tots aquests dies.

La Fira no és només el que passa els dies de fira pròpiament dits sinó que actualment dura 10 dies justos. Enguany va començar el dijous 4 de novembre amb el Pòrtic de la Fira a càrrec de Mariona Sanz, directora general de fons europeus de la Generalitat de Catalunya. Des d’aquell dia s’han anat duent a terme tot un seguit de conferències i formacions especialitzades que podeu trobar al web firadenovembre.cat El primer cap de setmana va estar caracteritzat precisament per l’acollida a Neàpolis d’un congrés sobre innovació. Volem que la Fira de Novembre esdevingui un revulsiu de formació especialitzada per les empreses de la ciutat.

I aquest cap de setmana ens toca viure una fira reduïda a dues places: la Plaça de les Neus amb l’Espai 30 i la Plaça de la Vila amb la presentació del nou espai VNGinnova. Aquest és un dels canvis més visibles de la Fira. Volem que aquest esdeveniment respongui a les tendències de l’economia global i és per això que, a partir d’aquest any a la Fira de Novembre trobarem aquest espai més estratègic que girarà al voltant de la tecnologia, la robòtica i la innovació. Amb aquest espai apostem perquè les empreses de la nostra ciutat prenguin un protagonisme vers aquests àmbits de les economies emergents i puguin ser punteres al nostre país.

L’any vinent esperem poder implementar tot aquest nou model de Fira de Novembre donant un major protagonisme a les empreses de la ciutat, reservant la Rambla Principal per a elles i reubicant la resta de sectors per engrandir l’espai de la Fira. Volem que la ciutat respiri fira i que aquesta esdevingui un espai de trobada i de convivència. Volem disposar de nous espais per a actuacions i animacions lúdiques i socials. Volem que la Fira sigui un esdeveniment social i econòmic en majúscules. Són molts els reptes per revitalitzar aquesta fira i moltes les ganes per fer-ho possible. Volem que la Fira de Novembre perduri molts i molts anys més!

Molt bona fira a tots i totes!

Jordi Medina Alsina
Regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

 

Font: www.eixdiari.cat